Pojišťovny slibují čistku

zobrazeno 1666x

Uveřejněno 31. srpna 2005

Článek Pojišťovny slibují čistku ve smlouvách ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 31.8. 2005
Zdroj: Lidové noviny


Drtivé většině zdravotnických zařízení v zemi končí v polovině příštího roku smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Ty dopředu varují: zdaleka ne všem pracovištím kontrakt obnovíme.

Problémy s prodloužením smlouvy přinejmenším v části svých oborů může mít podle odhadu pojišťoven až třetina z nich. Ztratit přísun peněz z pojištění pro zdravotnické zařízení prakticky znamená krach. "Pojišťovna má představu o budoucí síti smluvních partnerů. Chceme zachovat dostupnou péči, ale domníváme se, že když klient bude mít jistotu kvality, zajede si pro ni i o kus dál," naznačuje strategii mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

VZP si tak už řadu měsíců dopředu střádá informace, jak které pracoviště funguje. Za hlavní kritéria považuje odpovídající počty a odbornost personálu, potřebné technické vybavení či objem práce nutný pro erudici lékařů. Smůlu budou mít i ty ordinace, na něž si pacienti stěžují. "Víme třeba, že je příliš mnoho porodnic. Některé z nich z hlediska počtu porodů a kvality nabízené péče už dávno v síti být neměly. Ale rozvázat smlouvu bylo dosud velmi obtížné. Teď jim prostě novou už nedáme," říká Suttner. "Vybereme si jen tolik pracovišť, kolik budeme potřebovat, a jen ta, která budou chtít naši klienti," slibuje.

Rekonstrukce smluvních vztahů je pro pojišťovny šancí, jak ušetřit na stoupajících výdajích, které přísun peněz ze zdravotního pojištění není schopen pokrýt. Stejně přísně jako VZP proto chtějí postupovat i menší zaměstnanecké pojišťovny. "Se sítí zdravotnických zařízení je opravdu potřeba něco udělat. Financujeme jich příliš mnoho na úkor rozvoje těch kvalitních. Vyhodnocujeme stávající smlouvy a jsme připraveni ta pracoviště, která záruku kvality nedávají, ze systému vyřadit. Natvrdo, nekompromisně," dává najevo odhodlání výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček. Na selekci nekvalitních ordinací chtějí menší pojišťovny s VZP spolupracovat, aby se nasmlouvávání ordinací nestalo předmětem konkurenčního boje. "To už tu v minulosti bylo a byla to věc, která vedla k záhubě," připomíná Gajdáček.


Lékaři mají důvod k obavám

Do "hry" o podobu sítě se chce vložit i ministerstvo zdravotnictví. "Připravujeme se na to. Proto také nyní objíždíme kraje a tvorbu sítě s nimi projednáváme. O tom, jak budeme postupovat, je ale ještě předčasné hovořit. Základním kritériem bude zajistit potřebnou péči," říká náměstek pro zdravotní pojištění Petr Sláma. Smlouvy se zdravotnickými zařízeními vyprší v polovině příštího roku. Ordinace se už dnes netají obavami, jak bude proces jejich obnovování vypadat.

"Určitá obava tu je a někteří jednotlivci k ní asi mají i důvod," soudí místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Sdružení už pojišťovny vyzvalo k jednání, které by mělo pomoci najít spravedlivý klíč, kdo má na trhu zůstat a kdo z něj vypadnout.



PETR KUČERA,

Lidové noviny