Tiskové prohlášení ODS ke stávce

zobrazeno 1889x

Uveřejněno 6. října 2005

6. 10. 2005


• ODS považuje protesty ambulantních lékařů a lékárníků za legitimní snahu přimět vládu k řešení dlouhodobé krize ve zdravotnictví. Jejími hlavními viníky jsou ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a její sociálnědemokratičtí předchůdci.

• ODS odmítá přenášení zodpovědnosti za tuto situaci na zdravotní pojišťovny. Deficit ve zdravotním systému prohloubila ministerská vyhláška, která nařídila vydat pro nemocnice více peněz, než byly schopny zdravotní pojišťovny vyplatit.

• ODS je znepokojena chováním ministerstva zdravotnictví, které upřednostňuje zájmy velkých státních nemocnic před zájmy pacientů a soukromých lékařů. Konstatujeme, že tyto nemocnice jsou řízeny především straníky ČSSD. Proto považujeme útok Asociace nemocnic ČR proti protestujícím lékařům za součást propagandy sociální demokracie.

• ODS považuje návrh prezidenta ČLK Davida Ratha řešit pohledávky lékařů jejich odkoupením Českým inkasním servisem a následným soudním vymáháním od pojišťoven za nevěrohodný. Není možné pověřit takovým úkolem firmu bez výběrového řízení. Nejsou známy podmínky odkupu a není jasné, komu bude sloužit zisk z této transakce.

• ODS vyzývá předsedu vlády Jiřího Paroubka, aby stáhl zákon o neziskových nemocnicích a zdravotnickém zařízení včetně novely zákona 48/97, obsahující první kroky k zestátnění zdravotních pojišťoven. Jedině tak ČSSD prokáže, že jí nejde o návrat socialistického zdravotnictví a ve svém důsledku o likvidaci základní péče o pacienty.