Emmerová rozpustila komisi proti rakovině...

zobrazeno 1474x

Uveřejněno 7. února 2005

Pohled kolegy gynekologa na kolegy patology. Z internetové diskuze ke článku v HN.

    

3.2. 09:38
Autor:  MUDr.Aleš Skřivánek  

Emmerová rozpustila komisi proti rakovině

Diskutovaný problém není jen jeden ale má několik rovin, odborných, politckých a čistě osobních:
1/ screening musí mít nastavená ta nejtvrdší možná kriteria, jinak je plýtváním veřejných prostředků. Platí to obecně a pochopil to i jeden z předchůdců p.Emmerové ministr Fišer, za jehož "vlády" se rozběhl sceening karcinomu prsu. I tehdy, a je tomu tak dosud, jsou pracoviště, která na akreditaci nedosáhly a nedosáhnou, protože objektivně nemají přístrojové nebo personální vybavení nebo obojí. Je to ale pro dobro pacientek, není nic horšího než falešný pocit jistoty, že jsem v pořádku, protože jsem prošel screeningem s negativním výsledkem.
2/ Ta kriteria, co již byla nastavena a stala se důvodem boje proti Bioptické lab. Plzeň a pod. velkým laboratořím, jsou výsledkem kompromisu a všichni vědí, že se časem budou zpřísňovat. Onkologové prosazují aby lab. zařazená do screeningu zpracovávala 50.000 skel/rok, screening jich má nastavených 15.000/rok a většina bojovníků proti "Plzni a spol." nedělá ani 5-10.000 skel ročně. Dalšími kritérii je např. technické vybavení laboratoří, kontrola kvality. audit výsledků apod.Pokud toto nebude splněno, je to všechno jen vyhazování peněz oknem.
3/ Ještě jsme neměli méně kompetentní ministryni, než je tato. Propásla šanci aby se na ni vzpomínalo jako na tu paní, co rozběhla screening karcinomu hrdla děložního.Pokud se na ministra Fišera vzpomíná v něčem v dobrém a pokud neudělal nic jiného, alespoň se za něj rozběhl screening karcinomu prsu a kolorektálního karcinomu. To si budou pamatovat všichni. Že rozputal bezuzdné utrácení peněz směrem do nemocnic, ze kterého se zdrav.pojišťovny a ostatní segmenty poskytovatelů zdrav.péče vzpamatovávají dosud si nebude časem pamatovat nikdo.
4/ Obvinění, že všichni lékaři,kteří do Plzně posílají ke zpracování cytologické a histologické materiály, jsou zkorumpovaní je nesmysl. Depistáž rakoviny je příliš vážné téma. Oni jen narazili na skvělý servis pro sebe a své pacientky, validní výsledky a komunikaci s laboratoří rychlou a moderní na elektronických médiích
5/ Další rovinou "sporu" je již jen český folklór, obyčejná česká závist, boj neschopných proti schopným, líných proti pracovitým a boj o to, kdo na rozhodujícího úředníka, v tuto chvili
ministryni zdravotnictví má větší vliv. Na druhou stranu našeptávače mají všichni a je jen na ministryni, jak rozhodne. Tentokrát se trefili, narazili na dámu, která je pevně rozkročená v 80. letech a její koncepce zdravotnictví, opřená o plány na rajonizaci,posílení nemocnic proti amulantnímu sektoru, státnímu a komunálu proti soukromému vlastnictví, vize "magnetická rezonance do každé vesnice" apod. naprosto konvenuje komunistickému křídlu uvnitř ČSSD, kterí ji na post ministryně vyzvracelo.