Paroubkova past

zobrazeno 1668x

Uveřejněno 29. srpna 2005

článek z Lidových novin

Článek Paroubkova past ze serveru www.zdn.cz
Datum vydání článku: 29.8. 2005
Zdroj: Lidové noviny


Nejoblíbenějším výrokem premiéra Paroubka je: "Já na to dohlédnu!" Při posledním projednávání tzv. zákazu privatizace krajských nemocnic připravil pro hejtmany a krajské nemocnice důmyslnou past.

Začalo to slibem daným dr. Rathovi a dr. Kubkovi, kteří požadovali zvýšení platů lékařů o osm procent. Vláda na tento požadavek přistoupila. Premiérovi přitom vůbec nevadilo, že nařízení vlády není doprovázeno odpovídajícími finančními prostředky pro jednotlivé nemocnice. Nejhůře jsou na tom nemocnice zřizované kraji, které doposud nebyly převedeny na obchodní společnosti. Premiérův slib jsou totiž nuceni splnit ředitelé nemocnic - příspěvkových organizací, které musí najít peníze ve svých rozpočtech.

Nezbývá jim než využít vyhlášky ministryně Emmerové, která dovoluje zdravotnickým zařízením snížit výkonnost nemocnic o deset procent, aniž by přišly o příjmy od zdravotních pojišťoven. Jedním z důvodů, proč kraje převádějí nemocnice na obchodní společnosti, je snaha uniknout popsané pasti. Aby z pasti neunikly, premiér Paroubek nařídil sociálnědemokratickým poslancům, aby ve spolupráci s komunisty převody nemocnic na obchodní společnosti zakázali. Tím se snažili definitivně uzavřít poslední únikovou cestu. Že se jedná o politickou hru, dokazuje fakt, že ČSSD s KSČM už počtvrté, navzdory dvěma odmítnutím Senátu i vetu prezidenta republiky, zákaz prosadily. Nezadržel je ani zjevný rozpor s ústavou!

Konečnou obětí Paroubkovy pasti však nejsou hejtmani ani ředitelé nemocnic. Snížení výkonnosti nemocnic o deset procent znamená, že pacienti, využívající služeb těchto nemocnic, dostanou o deset procent péče méně. Paroubek ošidil i zdravotníky samé. Ti se žádného osmiprocentního zvýšení platů nedočkají. Nemocnice podle nařízení vlády musí vyplatit tarifní mzdy, výsledkem bude snížení osobního ohodnocení, což pro leckterou sestru znamená reálné snížení příjmu!

Další nivelizace mezd nevyhnutelně povede ke snížení motivace a zhoršení produktivity nemocnice, jednoduše řečeno zdravotníci budou mít opět o důvod víc k nespokojenosti. A budou to právě pacienti, kteří pocítí napjatou atmosféru ve své nemocnici na vlastní kůži.


Tomáš Julínek,

Lidové noviny