Prohlášení krizového štábu

zobrazeno 1695x

Uveřejněno 31. ledna 2006

Prohlášení z jednání krizového štábu, které je zároveň textem petice, přednesené na společné tiskové konferenci ve čtvrtek 2. 2. 2006

Prohlášení krizového štábu


Krizový štáb lékařů, lékárníků a Asociace českých a moravských nemocnic konstatuje, že se krize českého zdravotnictví nadále prohlubuje. K tomuto hodnocení se postupně přidávají další organizace a skupiny zdravotníků, lékařů pacientů. Při jednání dne 31.1. 2006 se členové krizového štábu shodli na následujících požadavcích:

  1. Zabránit omezování dostupnosti a kvality zdravotní péče způsobené diletantskými vyhláškami ministra zdravotnictví (například úhradová vyhláška, změna marží lékáren
    a další), které poškodí občany, zvláště pak chronicky a vážně nemocné pacienty.
  2. Zastavit přípravu zákonů, které mění systém veřejného zdravotního pojištění na centrálně řízené zdravotnictví v podobě jakou mělo před rokem 1989.  Nepřipustit, aby se veškerá moc a peníze dostaly do rukou ministra zdravotnictví.
  3. Vrátit se k celospolečenské a odborné diskusi a rozhodovat o zásadních změnách ve zdravotnictví na základě věcné argumentace a mandátu voličů.
  4. Odvolat z funkce ministra zdravotnictví Davida Ratha, který vnáší chaos do zdravotnictví, ohrožuje pacienty a opovrhuje pravdou i obyčejnou lidskou slušností.

Na podporu těchto požadavků zahajujeme veřejnou petiční akci.

Koalice soukromých lékařů:
  • Sdružení  praktických lékařů ČR
  • Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR
  • Sdružení ambulantních specialistů ČR
  • Sdružení soukromých gynekologů ČR
  • Česká stomatologická komora
  • Česká lékárnická komora
  • Asociace českých a moravských nemocnic  


    V Praze dne 31. 1. 2006